Racersykler har de senere årene utviklet seg voldsomt. Og dag kan man kategorisere de i 2 ulike sykkeltyper:

Landeveis-og grusracer

Landeveisracer kommer som regel enten i aluminium, eller i carbon. De aller fleste kommer med skivebremser, 2 drev foran og 10,11, eller 12 drev bak. Dekkbredden er som regel 23,24, eller 28 mm.

Grusracer, også kalt Gravelbike, har de senere årene blitt veldig populært. Dette er i utgangspunktet en mellomting mellom MTB-sykkel og Landeveisracer. De er ment for sykling i all hovedsak på grusveier. Dekkbredden er som regel mellom 35 mm og 48 mm. Sittestillingen er også noe mer komfortabel enn på en landeveisracer. Denne sykkeltypen er også ofte populær å bruke som en pendlersykkel, eller hvis man f.eks. skal på sykkelferie e.l. da den ofte har mange muligheter til å feste bagasje osv. på selve rammen.